Válasszon a menüből

Hantos

A 965 főt számláló Hantos község Fejér megye déli részén, Székesfehérvártól 35 km-re, Dunaújvárostól 26 km-re található. Megközelítése a két nagyvárost összekötő 62. számú főútról, Sárosd felé és azon keresztül Mezőfalva irányába haladva lehetséges.

Hantos környékén kőkori és római kori leletekre is bukkantak, ezzel is bizonyítható, hogy már az ősidőben is lakott volt. 1211-ben Hantos, mint személynév szerepel, településnévként a 15. században, mint Hantosegyháza tűnik fel, ami egyház jelenlétét is bizonyítja. A település a Hantosszéki kun kapitányság központja volt, de 1526-ban a település török támadás áldozata lett. Legközelebb a 17. században vált lakottá, több nemes család volt a terület birtokosa. A 18. században Kis- és Nagyhantos, két különálló településként van feltüntetve, ezek egyesüléséből született a 20. században a mai Hantos.

A rendszerváltást követően a község sokat fejlődött és ez jellemzi mind a mai napig. Gazdag kulturális múlttal rendelkező településünk hagyományait jelenleg is őrzi, a Hantosi Népdalkör és a Hantosi Bokréta Néptánccsoport országszerte sikeresen szerepel.
A természet adta adomány, egy zöld övezet található a település szívében, amit Gyermekeink Parkjaként emlegetünk. Hagyomány, hogy az újszülött gyermekeknek minden évben facsemetét ültetünk a park területén. A park közvetlen környezetében helyezkednek el közösségi intézményeink, mint a Hantosi Általános Iskola, Hantosi Gesztenyés Kert Óvoda-Mini Bölcsőde és a Hantosi Művelődési Ház, mint közösségi színtér. A művelődési ház és a benne található könyvtár sikeres pályázatoknak köszönhetően felújításra került, hang- és fénytechnikai eszközökkel jól felszereltté vált.
Korábban elnyert pályázatoknak köszönhetően lett felújítva a parkban található játszótér is, emellé egy fitnesz park települt.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően a település egészén aszfaltozott utak vannak. A község biztonságáért, szintén pályázati úton nyert támogatásból, kamerás megfigyelő rendszert telepítettünk. Egy több mint 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően ivóvíz-tisztító, arzénmentesítő rendszert sikerült kiépíteni a településen, melynek köszönhetően egészséges ivóvíz kerül a háztartásokba. Az iskola és az önkormányzat épületének energetikai korszerűsítése jelenleg is zajlik. A fent említett pályázatok között több sikeres Leader pályázat is szerepel, melynek köszönhetően Hantos folyamatosan épül, szépül, fejlődik. Folyamatosan megújuló, mindemellett hagyományőrző kis községünk tárt karokkal várja az idelátogatókat.

 
Hantos Község Önkormányzata
2434 Hantos, Nagylóki út 3.
Telefon/fax: 25/506-000
E-mail: phhantos@invitel.hu
Web: www.hantos.hu
Polgármester: Fischer József
Jegyző: Gálné Papp Erika

Elnöki köszöntő

Örömmel köszöntöm a Mezőföldi Híd Akciócsoport virtuális kirakatában. Jó böngészést és kellemes találkozásokat kívánok!

Márok Csaba
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület elnöke ...tovább

Eseménynaptár

<   2024. június    >
H K Sz Cs P Sz V

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30