Válasszon a menüből

Adony - Élhető kisváros a Duna mellett

Adony - Élhető kisváros a Duna mellett
Adony a Duna jobb partján, Budapesttől délre, attól ötven kilométerre fekszik. Vasúton, a Dunát Lórévval összekötő kompon, a 6-os főúton és az M6-os sztrádán egyaránt jól megközelíthető település, mintegy 3800 lakossal.

A bronzkortól lakott települést 1332-ben, az első írásos formában „Odon” néven említik. 1463-tól mezővárosi rangot kapott, majd 1877-1957 között a Battától Penteléig tartó térség járási székhelye volt. Ezt követően nagyközségi szintre fokozták vissza 2004-ig, amikor újra elnyerte városi rangját, majd az Adonyi Kistérség központi településeként ismét közigazgatási jogköröket kapott. Az Adonyi Többcélú Kistérségi Társulás székhelye mellett itt működik annak Munkaszervezete, továbbá a Leader vidékfejlesztési programban meghatározó szerepet játszó Helyi Vidékfejlesztési Iroda.

A település kiváló földrajzi és infrastrukturális adottságai miatt nemcsak a Duna, Nagy sziget, Szőlőhegy kínálta lehetőségekkel válik egyre keresettebb célpontjává a turizmusnak, hanem kiváló lehetőségeket kínál a megtelepedni szándékozó szolgáltatóknak is. Így épült meg 2006-ban közvetlenül a Duna mellett Közép-Európa legnagyobb logisztikai bázisa, mely azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll.

A település különlegessége a város szívében elterülő, mintegy háromhektáros Kastélypark, mely az ugyancsak itt található egykori Zichy kúriában működő Közösségi- Kulturális Központ és Könyvtár szolgáltatásaival élénk kulturális programot kínál a helyben lakóknak, nyári szabadtéri rendezvényeire pedig már a szomszédos településekről is eljárnak. A sportolási lehetőségek széles választéka mellett tizennégy civil szervezet, köztük a Szőlőhegyen a szőlészet-borászat kultúráját őrző-fejlesztő Szent Orbán Borrend Adony, a Dunán a négyszáznál több tagot jegyző Adony és Környéke Horgász Egyesület és a Vizisport Egyesület példázza a szabadidő hasznos eltöltésének gazdag helyi kínálatát.

A település Százhalombatta és Dunaújváros vonzáskörzetébe tartozik, így e két hely kínál megélhetést az egyre nagyobb számban megjelenő helyi ipari szolgáltató-és kereskedelmi vállalkozások mellett, melyből a foglalkoztatottak száma, árbevétele alapján kiemelésre érdemes a helyi „Március 21” Mezőgadasági Termelő és Értékesítő Szövetkezet. A természetközpontú, remek környezeti adottságokkal rendelkező, hagyományait őrző, ugyanakkor dinamikus fejlődés előtt álló, élhető kisváros a turizmus kapcsán vagy a letelepedés szándékával érkezőket szívesen látja.
 
 
Adony Város Önkormányzata
2457 Adony, Kossuth L. utca 4.
Telefon: 25/504-550
             25/504-551
             25/504-556
Fax: 25/504-555
E-mail: jegyzo@adony.hu
Web: www.adony.hu
Polgármester: Ronyecz Péter István
Jegyző: Földi Ilona 
Aljegyző: Bokor Erika

Elnöki köszöntő

Örömmel köszöntöm a Mezőföldi Híd Akciócsoport virtuális kirakatában. Jó böngészést és kellemes találkozásokat kívánok!

Márok Csaba
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület elnöke ...tovább

Eseménynaptár

<   2024. május    >
H K Sz Cs P Sz V


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31