Válasszon a menüből

Nagyvenyim

Nagyvenyim a Dunántúlon Fejér megyében a Mezőföld déli részén a Dunától nyugatra kb. 6 km távolságban található, Dunaújváros vonzáskörzetéhez tartozó település. /A két település közötti távolság alig 10 km/ Tájjellege igazi mezőföldi a Dunántúlra jellemző, szelíd ívelésű halmokkal, patak menti füzesekkel, zöld legelőkkel. Éghajlatára jellemző a meleg, száraz, mérsékelten forró nyár és a nagyfokú csapadékszegénység. A megye legszárazabb területe. Határai: Északon Perkáta, észak-keleten Rácalmás határterülete, keleten Dunaújvárosi, délkeleten Apátszállás, nyugaton Mezőfalva. 

Nagyvenyim 1947. augusztus 1. óta önálló település.

Közigazgatásilag Nagyvenyimhez tartozik Mélykút településrész, mely az anyatelepüléstől 5 km-re északra fekszik, a települést mindössze három rövid utca alkotja.

Nagyvenyim a bajorországi Altomünsterrel több mint tíz éve, az erdélyi Egeressel pedig közel négy éve létesített partnerkapcsolatot. 

A lakónépesség száma 4137 fő, a település 4384 ha nagyságú. 

A polgármesteri hivatal feladatköre két nagy csoportot ölel fel. Ellátja a képviselő-testület működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatokat, valamint  jegyzői hatáskörbe tartozó ügyek vonatkozásában jár el.

A hivatal az alábbi szervezeti egységekre tagozódik:
  • képviselő-testületet kiszolgáló,
  • pénzügyi, gazdálkodási, településüzemeltetési
  • igazgatási
A képviselő-testületet kiszolgáló szervezeti egység feladatkörébe tartozik a képviselő-testület és bizottságai működésének biztosítása. A pénzügyi, gazdálkodási és településüzemeltetési szervezeti egység feladata az önkormányzat és intézményei működésének biztosítása. Ellátja a költségvetési tervezéssel, gazdálkodással összefüggő feladatokat. Gondoskodik a köztisztasági, gyermekjóléti, házigondozói szolgálat fenntartásáról. Ellátja az adóigazgatási feladatok körében a helyi adók, valamint a gépjármű adó kivetésével, beszedésével kapcsolatos teendőket, gondoskodik más, idegen helyről kimutatott tartozások behajtásáról. Az önkormányzat 2007. évben 1.026.205 eFt-ból gazdálkodhat /ebben szerepel a csatorna-beruházás I. ütemének 2007 évi költsége/

Az igazgatási szervezeti egység feladatkörébe tartozik az anyakönyvi lakcím-nyilvántartási, gyámügyi, szociális, kereskedelmi és telepengedélyezési, hagyatéki, szabálysértési, birtokvédelmi, építésügyi ügyintézéssel összefüggő jegyzői hatáskörök gyakorlása.

Az önkormányzat intézményei:
Kossuth Lajos Általános Iskola a falu központjában elhelyezkedő modern épület, kilenc tanteremben 15 pedagógus alkalmazásával folyik az oktatás a 214 diák részére. Az iskolának hatalmas tornaterme van, ahol délután iskolai sportkörök, esténként pedig a falu mozogni vágyó lakossága vehetik birtokba. 

Az iskolával közös épületben   van a művelődési ház és könyvtár. Az intézmény feladata az ismeretterjesztés, az iskolán kívüli nevelés, ennek jegyében rendszeresen tanfolyamok, ismeretterjesztő előadások indulnak. Jól működő klubokkal büszkélkedhet az intézmény. A művelődési házhoz tartozó könyvtárba szívesen járnak az emberek, mivel minden korosztály megtalálja az igényének legmegfelelőbb olvasmányt. A könyvtár 17382 kötetes könyvállománnyal büszkélkedhet, a rendszeres olvasók száma közel 500 fő. A könyvtár szerény videotékával rendelkezik. 

Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda a település szívében található, a forgalmas úttesttől távol, egészséges környezetben, hatalmas játszóudvarral ideális teret nyújt a gyerekeknek. 7 óvodapedagógus foglalkozik a 102 fő óvodáskorú gyermekkel. Saját konyhával rendelkezik. Falusi óvodaként a néphagyományőrzést is fenntartja az intézmény a helyi szokásoknak megfelelően. Bázis óvodaként bemutatják az óvodát, a programukat az érdeklődőknek.   

A három önkormányzati intézmény részben önállóan gazdálkodik.

Beruházások:
  • Baracs-Nagyvenyim-Mélykút Perkáta összekötő út /ebből az első szakasz: Baracs-Nagyvenyim közötti rész valósult meg pályázati pénzből/
  • Kerékpárút építése két ütemben valósult meg szintén  pályázati pénzből.
  • A legnagyobb beruházás a szennyvíz-hálózat építése, melynek első üteme elkészült.
A fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatok figyelésével, elkészítésével ez évben az önkormányzat a Hazai Térségfejlesztő Zrt-t bízta meg, korábbi fejlesztési pályázatok esetén is külső szakember segítségét vette igénybe az önkormányzat.

 
Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata
2421 Nagyvenyim, Fő utca 43.
Telefon: 25/507-460
Fax: 25/506-217
E-mail: polghiv@vnet.hu
Web: www.nagyvenyim.hu
Polgármester: Vargáné Kaiser Katalin
Jegyző: Takácsné dr. Gécs Anita

Elnöki köszöntő

Örömmel köszöntöm a Mezőföldi Híd Akciócsoport virtuális kirakatában. Jó böngészést és kellemes találkozásokat kívánok!

Márok Csaba
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület elnöke ...tovább

Eseménynaptár

<   2024. május    >
H K Sz Cs P Sz V


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31